Sürdürülebilir Kalıcı Başarı Sağlama
Literatürde başarıyı etkileyen onlarca faktör sayılmaktadır. Başarı etkileme oranı yüksek değişkenlerden bazıları; okul, öğretmen, öğretim programı, kullanılan öğretim yöntem ve teknikler, eğitimde teknoloji kullanımı, motivasyon, sosyo kültürel çevre, psikolojik faktörler, zeka, aile, akran etkisi, genetik vs. sayılmaktadır.
Çocukların sınırlı öğrencilik yıllarında kazanacakları sürdürülebilir ve kalıcı başarı hem akademik süreçlerinde başarılı olmaları hem de yaşamlarında mutlu olabilecekleri bir meslek edinerek ömür boyu güzel bir yaşam sürmelerini sağlayacaktır.
Bu değişkenlerden bazıları: Hayatı başarılarla dolu insanların biyografileri incelendiğinde karşımıza bazı ortak kriterler çıkmaktadır. Yani başarıya ulaşmak öyle zor bir şey değildir. Çünkü bu işi yapan insanlar etrafımızda çokça bulunmaktadır. Bu bağlamda evlatlarımızı başarıya götürecek yol üzerinde ülkemizde ve özellikle ABD’de yapılmış çalışmalar(Tez, makale) sonucunda elde edilen bulgular neticesinde; Eğitimciler(öğretmenler) ve ailelere yapılan tavsiyeler şunlardır.
- Çocuklarınızla iyi ilişkiler kurun, sorunlarını konuşun ve her konuda destek olun.
- Öğretmenleriyle öğrencinin ruhsal, fiziksel ve akademik başarı bakımından gelişmelerini takip edin. Bu konularda işbirliği yapın.
- Çocuğunuzun sağlığına dikkat edin.
- Elinizdeki imkânları sonuna kadar değerlendirin. Okul, dershane, kitap, etüt merkezi, dergi, bilgisayar, özel ders gibi imkanlardan gerekenleri çocuğunuzun istifadesine sunun.
- Evladınıza iyi bir çalışma ortamı hazırlayın.
- Bir hedefinin olmasını sağlayın. Hedefsiz çalışmalardan sonuç alınamaz. Öğrenciye ulaşılabilir bir hedef belirleyin ve öğrencinizi bu hedefe ulaşması için motive edin.
- Planlı olarak yapılmayan çalışmalardan verim alınamaz. Bu bağlamda öğrencinin öğretmenlerinden de yardım alarak plan hazırlamasını sağlayın.
- Çalışmadan verim alınabilmesi için yoğunlaşmanın sağlanması gerekir. Bu nedenle öğrencinin konsantrasyonunu bozacak davranışlardan uzak durun.
- Sabırlı olun. Sabırlı olmazsanız küçük başarısızlıklar sizi kaygıya sevk edebilir.
- Ümitli olun. Ümitsizliğe düşerseniz en küçük olumsuzluklarda bile yıkılabilirsiniz.
Bu yol, çıkmaz sokak değildir. Bu, denenmiş bir yoldur. Hayatta başarılı olmuş pek çok kişi bu yoldan geçmiştir.
Her Çocuk Başarır!
Nulla quis lorem ut libero malesuada feugiat. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vivamus suscipit tortor eget felis porttitor volutpat. Donec rutrum congue leo eget malesuada. Proin eget tortor risus.